Proef wat je eet! Op de boerderij natuurlijk.

Foto: educatieboerin Christel van de Kamp uit Wilp proeft samen met kinderen van zuivel van de boerderij.

Als je eten en drinken uit de buurt zelf proeft, komen waardering en smaak voor voedsel dichterbij. Dat is de overtuiging van de educatieboeren van Boerenwijs (www.boerenwijs.nl).

De boeren van Boerenwijs willen schoolkinderen met een les op de boerderij laten beleven hoe hun voedsel gemaakt wordt. Als kinderen daarbij hun zintuigen op scherp kunnen zetten, is het extra leuk.

Er is op een boerenerf veel te zien, horen, ruiken, voelen en te proeven. In het voorjaar wordt er geploegd en gezaaid, gaan de koeien de wei in en worden er veel dieren geboren. In de zomer wordt er op het land gewerkt en geoogst. In het najaar wordt er nog meer geoogst en de mest uitgereden op het land en in de winter staat het vee op stal en is het er lekker warm. Elk jaargetijde heeft z’n eigen geur, kleur en smaak.

Op sommige scholen worden er Smaaklessen gegeven. De lessen zijn ontwikkeld door Wageningen University & Research en gaan over diverse onderwerpen van voeding. Een van de onderdelen gaat over zuivel. Nu kun je dat in de klas proeven maar op een boerderij, zo dicht bij de koeien, is dat natuurlijk extra leuk. Daarom onderzoeken de boeren van Boerenwijs of ze in hun boerderijles de kinderen ook kunnen laten proeven van zuivel, met activiteiten die aansluiten bij de Smaaklessen op school.

In Wilp, Silvolde en Duiven gaan kinderen uit groep 3/4 en 5/6 in het najaar van 2023 testproeven. Als het bevalt gaan boeren, met advies van de universiteit, hun boerderijles zodanig inrichten dat het proeven een passend vervolg is op de les op school en een vast onderdeel wordt van de boerderijles. Want, zo zeggen boeren, liefde voor eten uit de buurt begint met zelf proeven. Het belooft een lekker voorjaar te worden op de Veluwe, in de Achterhoek en de Liemers!

De smaakproefjes zijn een gezamenlijk product van Boerenwijs en team Smaaklessen & EU-Schoolfruit, Wageningen University & Research. Door de samenwerking wordt de kwaliteit en objectiviteit van het educatieve aanbod gewaarborgd. Ook sluiten de proefjes met zuivel aan bij de Smaaklessen die op scholen gegeven worden. Het idee is dat de scholen die deze lessen volgen, vervolgens een boerderij bezoeken om zuivelproefjes te doen’, aldus Marlies Willemsen van Wageningen University.